21 Best Smart Riddles For Kids With Answers

Get here a list of the 21 best smart riddles for kids to take on intellectual challenges and check how sharp your brain is.

Smart Riddles For Kids With Answers

1. A certain crime is punishable if attempted but not punishable if committed. What is it? Answer: Suicide.

2. A hen and a half lays an egg and a half in a day and a half. How many eggs does one hen lay in one day? Answer: If 1.5 hens lay 1.5 eggs in 1.5 days, it must be that one hen would lay one egg in the same time period: 1.5 days. Now, if one hen lays one egg in 1.5 days, it means that one hen would lay only ⅔ of an egg in one day. So the answer is ⅔ of an egg.

3. How can a girl go 25 days without sleep? Answer: She sleeps at night.

4. How can you make six into an odd number? Answer: Remove the letter S and you have IX which is 9 in roman numerals.

5. I come from a mine and get surrounded by wood always. Everyone uses me. What am I? Answer: Pencil lead

Read: Egg Riddles With Answers

6. I have branches yet I have no leaves, no trunk and no fruit. What am I? Answer: A bank.

7. I speak without a mouth and hear without ears. I have nobody, but come alive with wind. What am I? Answer: An Echo

8. I’m often running yet I have no legs. You need me but I don’t need you. What am I? Answer: Water

9. In 1990, a person is 15 years old. In 1995, that same person is 10 years old. How can this be? Answer: It is because it’s 1995-1990 B.C.!

10. Lovely and round, I shine with pale light, grown in the darkness, a lady’s delight. What am I? Answer: A Pearl.

11. My life is often a volume of grief, your help is needed to turn a new leaf. Stiff is my spine and my body is pale, but I’m always ready to tell a tale. What am I? Answer: A book!

12. Often held but never touched, always wet but never rusts, often bites but seldom bit, to use me well you must have wit. What am I? Answers: Your tongue.

13. Paul’s height is six feet, he’s an assistant at a butcher’s shop, and wears size 9 shoes. What does he weigh? Answer: Meat.

14. People make me, save me, change me, raise me. What am I? Answer: Money.

15. What belongs to you but other people use it more than you? Answer: Your name.

16. What breaks and never falls, and what falls and never breaks? Answer: Day breaks and night falls

17. What came first, the chicken or the egg? Answer: Dinosaurs laid eggs much before evolution of chicken.

18. What can be touched but can’t be seen? Answer: Someone’s heart.

19. What does man love more than life, hate more than death or mortal strife; that which contented men desire; the poor have, the rich require; the miser spends, the spendthrift saves, and all men carry to their graves? Answer: Nothing.

20. What goes through cities and fields, but never moves? Answer: A road.

21. What is seen in the middle of March and April that can’t be seen at the beginning or end of either month? Answer: The Letter “R”